Stromové mízy jsou zdrojem živin aneb vyrobte si s námi vlastní javorový sirup
Výroba javorového sirupu je sice jednoduchá, ale časově náročná. Je k tomu potřeba jen pár věcí a také strom, ze kterého načepujete mízu. Zřejmě není potřeba zmiňovat, že javorový sirup je skvělé přírodní sladidlo, ale opakování je matka moudrosti.
Možná se mnozí domníváte, že javorový sirup se musí nutně čerpat z javoru, ale jsou i jiné stromy. Rozdíl chuťově ani nepoznáte. Oproti kupovaným komerčním produktům, kde jsou bohužel přidány umělé látky a konzervanty.
I když si třeba budete ťukat na čelo, jediné, co musíte udělat – je poklepat i na vaše stromy na zahradě.
Stromové mízy obsahují řadu prospěšných látek, zde malý výčet těch nejdůležitějších:
- Fruktóza
- Glukóza
- Vitamín C
- Fosfor
- Vápník
- Hořčík
- Draslík
- Aminokyseliny
- Zinek
- Sodík
A které stromy můžete použít?
- javor, bříza, ořešák, olše, jilm nebo lípa
Jak poklepávat stromy? A kdy?
Chcete-li vyrobit javorový sirup, vyberte si strom, který má kmen v průměru alespoň 30 cm. Pokud je strom širší a vlastní více, než 60 cm, lze ho na tyto účely využít vícekrát.
Většina stromů se čepuje v předjaří nebo hned zkraje jara – od února do března (v závislosti na druhu stromu a jeho umístění). Nejlépe za předpokladu, že je přes den celkem teplo a noci jsou chladné. Výkyvy teplot způsobí lepší tok mízy. Dávají míze šanci proudit během dne a v noci směrem dolů. Tento proces trvá cca asi 5 týdnů.
Začněte poklepáním stromu na slunnou část – ta se obvykle nachází na jižní straně. Použijte vrták o průměru asi 5/16 ″ a vyvrtejte otvor cca 6, 5 cm. Úhlu pomůže mírné naklonění nahoru.
Do vzniklého otvoru vložte trubičku, která bude sloužit k přenosu mízy ze stromu do kbelíku. Výbornou volbou je bambusová trubka, která ma na konci seříznutý úhel. Můžete také použít spirálu z nerezové oceli. K trubičce je dobré připevnit háček kvůli zavěšení kbelíku. Kbelík zakryjte, aby do něj nepršelo.
Pokud vše půjde tak, jak má a teploty se během dne udrží nad bodem mrazu, můžete z jednoho stromu získat až několik desítek litrů mízy. Mízu je potřeba chladit, než ji zpracujete.
Alternativní metoda pro děti:
Na konec nasaďte větvičku a dobře ji očistěte.
Na větev položte čistou skleněnou lahev.
Otvor lahve olepte kolem větve, aby se do láhve nedostalo nic jiného.
Do lahve bude proudit jen míza.
A jak tedy na výrobu sirupu?
Mízu přelijte do velkého kastrolu a pozorně ji sledujte, jelikož po bodu varu začne hodně vřít. Když míza dosáhne cca na 104 ° C, budete mít čistý sirup.
Ten přefiltrujte, dokud je teplý. Láhev označte a uložte do chladu.
Použití domácího javorového sirupu
Sirup můžete použít na palačinky a vafle, ale i jako přírodní sladidlo v jiných receptech – dokonce i na cukrovinky.
Tip na závěr:
Vynikající je také morušový sirup.
Zdroj obrázků: unsplash.com